Kafein Kahveden Nasıl Ayrılır?
Sabah kahvesinden akşam çayına kadar, kafein günlük rutinlerimize o kadar yerleşmiştir ki, dünyanın en yaygın kullanılan şeklidir. psikoaktif maddeoldu.
Kahve bağımlıları tarafından tercih edilmeyen ancak kafeinin uzun vadeli yan etkileri düşünüldüğünde kafeinsiz kahve tüketimi her geçen gün artmaktadır. Rutinlerimize dahil kahvedeki kafein miktarı Uyarıcı bileşenleri olmasına rağmen oldukça fazla yan etkisi vardır. Bu yan etkilere inanmak güç ama yaşam kalitemizi minimuma indiriyor. Peki kahvede kafein varsa kafeinsiz kahve nasıl yapılır?
Öncelikle kafeinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım. Kahve ile özdeşleşen kafein aslında tükettiğimiz pek çok yiyecek ve içecekte bulunmaktadır.
Kafein, merkezi sınır sistemini uyaran kimyasal bir bileşiktir. beyninde kendin yap adenosin reseptörlerine onu bağlar. Bunu yaparken, uykudan önce merkezi sınır sistemini yavaşlatmaktan sorumlu olan adenosin moleküllerini bloke eder. Çözüm?
Adenosin düzenlenemez ve nöronlar ateşlenmeye başlar. Bu, kişinin yorgunluğunu azaltmak; artan uyanıklık ve bilişsel performansile sonuçlanır.
Kafein doğal olarak kahve çekirdeklerinde, çay yapraklarında, kakao çekirdeklerinde ve bazı ağaçlarda bulunur.
İnsanlar yüzyıllardır kafein tüketiyor. Ancak günlük kullanım, sistematik olmayan bir şekilde ve farklı zamanlarda her yerde patladı. 16. yüzyılda tanıtılan kahvenin aksine, kakao yüzyıllar önce icat edildi. Mezoamerikan Medeniyetleri(Mayalar, Aztekler, Olmekler, İnkalar ve Zapotekler. Orta Amerika’da en önemlileri MS 500’de Mayalar, 15. ve 16. yüzyıllarda Azteklerdir. Güneyde, İnkalar 12. yüzyılda en önemli uygarlıktı. -16. yy.) tarafından kullanılmıştır.
Düşük dozlarda kafein bir uyarıcıdır ve kişinin konsantrasyonunu artırmasına yardımcı olur. Ancak daha yüksek dozlarda kafein tüketimi diğer yan etkilerinin yanı sıra uykusuzluk ve sonluluk gibi olumsuz durumlara neden olabilir.
Kafeinin kahveden ayrılması için izlenen süreç nasıldır?
Kahve çekirdeklerini kafeinden ayırmak için kullanılan farklı formüller vardır ve bu sistemlerin tamamı kahve çekirdekleri henüz yeşilken yapılır. Kafeini ayrıştırırken tüm aroma bileşiklerini koruyarak uygun biçimde kavurmak da çok zordur. kafeinsiz kahve daha az lezzetlidir.
Kafeini ayrıştırmanın en bilinen yöntemi, etil asetat veya metilen klorür kimyasal çözücüler içerir. “Doğrudan yöntemde”, kahve çekirdekleri buharda pişirilir ve ardından kafeini çıkarmak için kimyasal çözücülerle tekrar tekrar durulanır.
Dolaylı yol ise çok daha farklıdır ve uzun bir soluklanma gerektirir.
Dolaylı olarak bilinen başka bir teknikte hiçbir kimyasal element temas etmez ve kahve çekirdekleri suda bekletilerek kafeinden ayrılır. Sudaki kafein daha sonra ayrıştırılır ve bu sefer kahve çekirdeklerinin suda bıraktığı yağı ve aromayı emmek için tekrar suya konur.
“İsviçre su süreci”olarak bilinen yöntem su ve karbon filtrasyonuna dayalıdır.Adından da anlaşılacağı gibi, İsviçre’de geliştirilen bu yöntem, kafeini çıkarmak için çekirdekleri sıcak suda ıslatmayı içerir.
Fransız su işlemi adı verilen başka bir sistemde bu işlem farklı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Aslında az önce anlattığımız sürece benzer olsa da tek farkı Fransız usulünde çekirdekler 24 saat sıcak suda bekletilir. Sudan çıkan kahve çekirdekleri kurutulurken su karbon filtreden geçirilir. Kurutulan çekirdeklere kafeinsiz su tekrar eklenir ve ardından çekirdekler tekrar kavrularak kurutulur.
Bu işlemler sayesinde kahve, lezzet bileşenlerini kaybetmeden süzülür. Nasıl yapıldığını öğrendiğimize göre artık rahat edebiliriz. kafeinsiz kahveTüketebiliriz, tadını çıkarabiliriz!