Dünya

Ay’a Dev Bir Meteor Çarparsa Ne Olur?

Aslında, Ay dünyanın aksine meteorlara yabancı değil. Yüzeydeki kraterlere baktığımızda da bu çıkarımı yapabiliriz. Meteorlar Ay’ı etkilerken Dünya’yı o kadar sallamazlar, Ay’da Ayrıca atmosferin Dünya’daki kadar güçlü olmadığıyla da ilgilidir. Çünkü bu sayede meteorlar küçük çaplı olmalarına rağmen çok büyük hızlarda hareket ettikleri için geniş bir çarpma alanına sahip olabiliyorlar.

Ay, şimdiye kadar kendisine çarpan göktaşlarını çok iyi idare etti diyebiliriz. Çünkü o hala üstümüzde parlayabilir . iyi bir gün büyüklüğünde bir meteorEğer ona çarpsaydı ve Ay’ı kaybedersek, bizim için ölümcül olur muydu?

“Cüce gezegenimiz Ceres aya inse bile uydumuzu biraz hareket ettirebilir…”

Ceres, Ay ve Dünya

Wynn-Williams ile karşılaştırıldığında çok az hareket Bu mümkün. Ceres’in çapının 946 km olduğu biliniyor. Ayın çapı yaklaşık. 3475 km . Bu ikisinin çarpışmasında oluşan kuvvet, Ay’ın Dünya etrafında dönerken kazandığı momentumla da aşılır. Yani bu senaryoda, Ceres tam yanına gelirken Ay durmuyor.

Ay’ı yok edecek bir çarpışma istiyorsak, onunla neredeyse aynı boyutta bir meteora ihtiyacımız var.

Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Clark Chapman’a Buna göre Ay’ın böyle bir senaryodan canlı çıkması mümkün değil. Üstelik böyle bir çarpışmanın ardından Ay’dan dağılacak olan kalıntılar da kesinlikle Dünya’daki yaşamı tehdit edecektir. Neyse ki, şu anda etrafta böyle bir göktaşı yok.

Peki akıl sağlığımızı sorgulamadan bir gök cismi beklemek yerine Ay’ı patlatmak istesek ne yapardık?

Martı Böcek Avcısı

Richter ölçeğindeki dinamitlerden yola çıkarak atom bombalarının gücüne değer veriyoruz. Ünlü Çar bombası, bu bağlamda, 50 megaton ölçekte. Bunun test amacıyla 100 megatondan düşürüldüğünü belirtmek gerekir. Bunu aklımızda tutalım.

Bağlanma enerjisi Ay gibi nesneleri bir yerde tutan güç olarak da adlandırılır. Bu gücün Ay’a maliyeti yaklaşık 128 oktilyondur. Bir dizi küçük işlemden sonra bu bombayı 50 megatonluk çar bombasıyla Ay’ı paramparça etmek için kullandı. yaklaşık 575 milyar tanesimuhtaç olurduk.

Peki Ay’ı bir şekilde yok ettik diyelim, Dünya’da yaşam biter mi?

Burada hayat oldukça zor olurdu ve muhtemelen çok sayıda can kaybımız olabilirdi, ancak gezegendeki yaşamın tamamen ortadan kalkacağını söylemek çok dengeli olmazdı. Tekrar hayat çok zor olacakElbette.

Bunun en önemli iki nedeni vardır; ilk olarak, gelgitlerin düzensizliği

Gelgitlerde ayın yokluğu iklim değişikliğine etkilere neden olurdu. Ekosistemlerin bundan olumsuz etkileneceğine şüphe yok. Ay artık okyanuslar üzerinde etkili olmayacak olsa da Güneş’in çekim kuvveti etkili olacaktı. Bu, Ay’ınkinden daha zayıf olduğu için su seviyesi geri çekilecek.

Bir başka değerli bahis de, Dünya’nın eğik durumunun kötüleşeceğidir.

Dünyamız dik dönmüyor Bunun yerine, 23,5 derecelik bir açıyla eğilerek döner. Bu açı Ay ile dengelenir. Ay artık olmasaydı 45 dereceye kadar çıktığını bile görebiliriz. Bu, artık ekvatorda değil, kutuplarda parlayan bir Güneş göreceğimiz anlamına gelir.

Bu iç bölümde aşırı soğuğa olacağını da belirtelim. Buradaki aşırı soğuğa gecenin karanlığı da eklenince hayatın hiç olmadığı kadar zorlaşacağını iddia etmek hiç sorun değil.

Ay ile ilgili benzer içerikleri daha önce yazmıştık. Bunları aşağıda bulabilirsiniz.

kaynaklar: SYFY, Atlantik, Popüler Bilim, Uzay, Gerçek Açık Bilim, Ya Eğer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu