Ekonomi

Merkez Bankası Ocak 2024 politika faizini açıkladı! Faiz yüzde 42,5’ten yüzde 45’e çıktı

Cumhurbaşkanı (TCMB) Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu (Kurul), Ocak ayı politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını belirleyerek açıkladı.

Merkez Bankası Ocak ayında yüzde 42,5 olan politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

Para politikasının açıkladığı faiz oranı kadar karar metninde yer alan açıklamalar da merak uyandırdı.

Karar metninde, konseyin orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşılmasını sağlayacak mali ve mali koşulları belirlemeye devam edeceği, konseyin elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği yeniden vurgulandı. fiyat istikrarı ana hedefi doğrultusunda.

Toplam faiz artışı 3 bin 650 baz puan oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında faiz artırımı politikası izlendi. TCMB’nin son 8 ayda toplam faiz artışı: Haziran’da 650 baz puan, Temmuz’da 250 baz puan, Ağustos’ta 750 baz puan, Eylül’de 500 baz puan, Ekim’de 500 baz puan, Kasım’da 250 baz puan, Kasım’da 500 baz puan Aralık ayında ve Ocak ayında 250 baz puan. 3 bin 650 baz puana ulaştı.

“Parasal sıkılıkta gerekli seviyeye ulaşıldı”

TCMB’nin karar metninde nakit sıkılaştırma sürecinin sona erdiğinin sinyalini veren satır başları şöyle:

Kurul, mali sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini dikkate alarak, enflasyonun düşürülmesi için gereken mali sıkılık seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağını değerlendirdi. Heyet, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görülene ve enflasyon beklentileri öngörülen varsayım aralığına yaklaşana kadar politika faizinin mevcut seviyesinin korunacağını değerlendirdi. Enflasyon görünümüne yönelik belirgin ve kalıcı risklerin ortaya çıkması durumunda mali sıkılık gözden geçirilecektir.

“Manşet enflasyon son Enflasyon Raporuna uygun olarak arttı”

Aralık ayında manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu’ndaki görünüme paralel olarak arttı. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılıklar ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutuyor. Öte yandan, nakit sıkışıklığının finansal koşullara yansımasıyla birlikte son dönemdeki göstergeler yurt içi talepteki dengelenmenin beklenen enflasyondaki düşüş süreciyle dengelendiğine işaret ediyor.

“Fiyatlama davranışlarındaki sınırlı iyileşmenin devam ettiği değerlendirildi.”

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendiriyor. Dış finansman koşulları, rezervlerin güçlenmesi, cari işlemler istikrarındaki iyileşme ve Türk Lirası varlıklara olan talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş eğilimi devam etmiştir.

“Sadeleşme süreci devam edecek”

Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde basitleştiriyor. Sadeleşme süreci doğrultusunda Konsey, kredi arzı ve mevduat faizlerinde yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen nakit transfer mekanizmasını makroihtiyati kararlarla destekleyecektir. Konsey, faiz kararlarının yanı sıra nakit sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek.

Merkez Bankası’nın faiz adımları

Tarih / Faiz oranı

Mayıs: Yüzde 8,50

Haziran: Yüzde 15.00

Temmuz: yüzde 17,50

Ağustos: yüzde 25,00

Eylül: Yüzde 30.00

Ekim: Yüzde 35.00

Kasım: yüzde 40.00

Aralık: Yüzde 42,50

Ocak: yüzde 45,00

ulukislahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu