Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanseri riskinin en yüksek olduğu kümeler arasında: Erken ergenliğe giren (12 yaşından önce), geç doğum yapan veya hiç doğum yapmayan, bebeklerini emziremeyen, menopoza geç giren (12 yaşından sonra) kadınlar yer alıyor. 50). Bu doğal özelliklere sahip olmayan bireylerin de meme kanserine yakalanma olasılığı yüksektir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle meme kanseri taramalarının düzenli olarak tekrarlanması kanserden ölüm sıklığının azaltılmasında etkili olacaktır.
Besinlerin yetersiz, aşırı veya yanlış alımı kanser riskini artırabilir!
Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra besinlerin hazırlanma ve saklama koşullarında meydana gelebilecek değişiklikler ve sorunlar da önemlidir. Yüksek sıcaklıkta pişirilen, yanlış pişirme yöntemi uygulanan veya dumana maruz kalan yiyeceklerde kanserojen maddeler birikebilir. Gıdaların işlenerek aşırı ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle gıdaların vitamin, mineral ve diğer bileşenler açısından fakirleşebileceği göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle kansere karşı koruyucu olan vitamin, mineral ve diğer bileşenlerin aktivitesinin azaltılması dolaylı olarak kanser riskinin artmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre bazı gıdaların içerdiği veya gıdanın hazırlanma aşamasında oluşan elementlerin de kanser riski oluşturabileceği bildiriliyor.
Meme kanserinden korunmak için beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri;
Sağlıklı vücut yükünüzü koruyun,
Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye dikkat edin,
- Yemek planlamanızda porsiyonları kontrol etmeye çalışın.
- Tabağınızın çoğunda bitki bazlı gıdalara (taze sebze ve meyveler, tam tahıllar, baklagiller) yer verin,
- Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden faydalanmak için çeşitliliğe değer vermek,
- Hayvansal gıdaların tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları tercih edin ve doğru pişirme yöntemlerini tercih edin,
- Hayvansal gıdaları seçerken taze meyve ve sebzelerle, özellikle C vitamini açısından zengin olanlarla birlikte tüketin.
Kanserojen gıdalardan uzak durun!
- Doğrudan odun kömürü ateşi/dumanına maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek sıcaklıkta yağda kızartılan gıdaların tüketiminden kaçının,
- İşlenmiş ve hazır gıdaların (koruyucu, renklendirici, koyulaştırıcı gibi maddeler içeren) tüketiminin durdurulması,
- Diyetinizden rafine şeker, un ve trans yağları çıkarın.
- Pişirme ve saklama yöntemlerini gözden geçirin ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için doğru teknikleri kullanın.
Stresten uzak durmaya çalışın, fiziksel aktivitelerinize dikkat edin ve kendinize uygun bir aktivite rutini oluşturun!
- Duygusal yeme ataklarınızı sağlıksız yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize uygun aktivitelerle veya fiziksel aktivitelerle yönetmeye çalışın.
Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları azaltın/bırakın!
- Bu tür alışkanlıklar vücudun savunma sistemini tehdit eden serbest radikallerin artmasına neden olabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kanser riskini azaltmak için antioksidan içeriği yüksek besinler tüketin, yeterli miktarda folik asit tüketmeye çalışın ve en önemlisi düzenli kanser testleri ve taramaları yaptırın.
Anti-kanserojen gıda kümeleri;
- Rengarenk, çeşitli sebze ve meyveler,
- Kuru fasulye,
- Fındık,
- taneler,
- Az yağlı et ve süt ürünleri.
Meme kanseri ve diğer kanser türleri üzerine çalışmalar yapan bilim insanları, yukarıdaki besin gruplarının doğru yöntemlerle hazırlanması ve sürdürülebilir bir şekilde diyete dahil edilmesi durumunda kansere yakalanma riskinin azaltılabileceğini bildiriyor.
Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve meme kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin, sağlığınızı ihmal etmeyin ve periyodik kontrollerinizi yaptırın.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı